Το engi.gr αποτελεί ένα δωρεάν εξειδικευμένο εργαλείο για τους Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε συναφές αντικείμενο. Λειτουργεί με τη μορφή ερωτο-απαντήσεων, χωρίς να προορίζεται ως ένας άλλος χώρος συζήτησης και έχει καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα.

Μέσω του engi.gr παρέχεται η δυνατότητα:

  1. σε όλους να βρούνε σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πλήθος ερωτήσεων που απασχολούν τον χώρο
  2. στους Μηχανικούς και τους επαγγελματίες του χώρου να αναδείξουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προωθώντας παράλληλα το γραφείο ή την επιχείρησή τους

Μάθετε περισσότερα

×

Προθεσμία δήλωσης αυθαιρέτου στο Ε9;

1

πόντος

Από την στιγμή που δηλωθεί ένα αυθαίρετο τι προθεσμίες έχουμε να στείλουμε τον πελάτη στον λογιστή; Και από πότε μετράνε;

 

πριν από 4 χρόνια, 1 μήνας

hlikal 354

Σχόλια ερώτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια...2 Απαντήσεις

2

πόντοι

Σε αντίστοιχη ερώτηση μου σε δύο λογιστικά γραφεία, η απάντηση ήταν ότι "κάθε αποδεδειγμένη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης (βλ. συμβόλαια και αυθαίρετα) έχει προθεσμία ενός μήνα για να δηλωθεί." Συνεπώς από την ημέρα περαίωσης της δήλωσης, ο ιδιοκτήτης έχει ένα μήνα για να δηλώσει τα ρυθμισμένα πλέον αυθαίρετα στο Ε9. Μετά το πέρας του μήνα υπεισέρχεται πρόστιμο, οπότε είναι στην κρίση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου αν θα πληρώσει το πρόστιμο ή θα περιμένει (με το όποιο ρίσκο) μέχρι να ανοίξει γενικά το σύστημα για τις διορθώσεις του Ε9 και τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις.

πριν από 4 χρόνια, 1 μήνας

dimkath 57

Σχόλια απάντησης

Δεν υπάρχουν σχόλια...


1

πόντος

Η σωστή προσέγγιση είναι κατά τη γνώμη μου η εξής:

Όσοι είχαν αυθαίρετο όφειλαν να το δηλώσουν στην πραγματική του κατάσταση στο Ε9 2015, ας μην είχε ακόμη ενταχθεί σε νόμο αυθαιρέτων (έστω στο περίπου αν δεν ήξεραν ακριβώς τ.μ. και μετά υποτίθεται θα το διόρθωναν). Έτσι τουλάχιστον ανέφερε η σχετική ΠΟΛ. Λόγω της κρισιμότητας αυτής της δήλωσης, πήρε πάμπολλες παρατάσεις. Ο νέος τρόπος δήλωσης (διαρκούς ενημέρωσης) αφορά μεταβολές ακίνητης περιουσίας από 1.1.2015 και εξής, δηλ. υπάρχοντα ακίνητα που μεταβιβάζονται ή νέα ακίνητα που δημιουργούνται από 1.1.2015 και τα οποία δηλώνονται εντός 30 ημερών. Τα αυθαίρετα που μπορούν να ενταχθούν στον Ν.4178 δημιουργήθηκαν πριν την "κόκκινη γραμμή" του Ιουλίου 2011, οπότε η "σωστή" διαδικασία - μέχρι νεοτέρας - είναι να δηλωθούν πρώτα στο Ε9 2015 (εκπρόθεσμα, με πρόστιμο) και μετά να μεταφερθούν στην περιουσιακή κατάσταση επόμενων ετών.

πριν από 4 χρόνια, 1 μήνας

Architect 1

Σχόλια απάντησης

Δεν υπάρχουν σχόλια...


Συνδέσου για να απαντήσεις

Νέος χρήστης; Γίνε μέλος