Το engi.gr αποτελεί ένα δωρεάν εξειδικευμένο εργαλείο για τους Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε συναφές αντικείμενο. Λειτουργεί με τη μορφή ερωτο-απαντήσεων, χωρίς να προορίζεται ως ένας άλλος χώρος συζήτησης και έχει καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα.

Μέσω του engi.gr παρέχεται η δυνατότητα:

  1. σε όλους να βρούνε σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πλήθος ερωτήσεων που απασχολούν τον χώρο
  2. στους Μηχανικούς και τους επαγγελματίες του χώρου να αναδείξουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προωθώντας παράλληλα το γραφείο ή την επιχείρησή τους

Μάθετε περισσότερα

×

Προσθήκες σε κατηγορίες αυθαιρέτων 4 ή 5 και TAYTOTHTA κτιρίου;

3

πόντοι

Καλό απόγευμα σε όλη την παρέα! Μια ερώτηση που θα έχει προβληματίσει πολλούς συναδέλφους.

Αναφορικά με τις προσθήκες καθ' ύψος και κατ' επέκταση, γνωρίζουμε πως για κτίρια που είχαν αυθαιρεσίες των κατηγοριών 4, 5  και έχουν τακτοποιηθεί, είναι αδύνατη οποιαδήποτε προσθήκη.

Αυτό ισχύει μέχρι την ένταξής τους στην αναμενόμενη ταυτότητα κτιρίου;

Μετά θα είναι δυνατές οι προσθήκες;

 

Σχόλια ερώτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια...3

πόντοι

Το ολο πρόβλημα ανάγεται στο στατικό κομμάτι!

π.χ. σε ακίνητο με τακτοποιημένο η/χ (κατηγορία 4) ή σε ακίνητο με αλλαγή χρήσης προφανώς δεν έχεις πρόβλημα να βγάλεις άδεια προσθήκης καθ' υψος, γιατί αν δεν επέλθει η οριστική εξαίρεση απο κατεδάφιση με την ταυτότητα του κτιρίου, ο χώρος μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση χωρίς να υπάρχει θέμα για την προσθήκη!

Όταν όμως θέλεις να προσθέσεις νόμιμο τμήμα επι φέροντος οργανισμού που δεν είναι θεωρητικά νόμιμος αλλά τακτοποιημένος τοτε υπάρχει το ερώτημα τι θα γίνει σε 30 χρόνια, πως θα γκρεμίσεις το ένα χωρίς να χαλάσεις το άλλο. Ανοησίες κατ' εμε καθώς μετά απο 30 έτη προφανώς και έχει δημιουργηθεί δικαίωμα στο ακίνητο!!

Με την ταυτότητα του κτιρίου θεωρητικά για την κατηγορία 4 θα μπορεί να γίνει οριστική εξαίρεση και άρα δεν θα θεωρείται τακτοποιημένο το ακίνητο. Για την 5 δεν υπάρχει πρόβλεψη....( αν μια περιοχή μπεί στο σχέδιο σε 10 χρόνια ο ιδιοκτήτης για να βγάλει άδεια τι θα κάνει; θα το ξανανομιμοποιήσει;)

Το ίδιο προβλημα συναντάμε και στις άδειες νομιμοποίησης με τμήματα που μπαίνουν στις πλάγιες αποστάσεις για τους ιδιους λόγους. Πολλές πολεοδομίες εκδίδουν τέτοιες άδειες ενώ άλλες πάλι όχι! Θα κληθεί το έτος 2043 κάποιος να κατεδαφίσει τακτοποιημένο ακίνητο γιατι παραβιάζει το Δ? Θα ήθελα πολύ να το δω αυτό!

πριν από 3 χρόνια, 1 μήνας

Pvranas 1037

Σχόλια απάντησης

  • Σε κατηγορία 4 - με μοναδική αυθαιρεσία μια αυθαίρετη στέγη με τμήμα της εντός Δ, μοορεί να βγει Άδεια προσθήκης (σε τμήμα που είναι εκτός Δ, και κανονικά θα μπορούσε να βγει..) κατ' επέκταση; - πριν από 3 χρόνια, 1 μήνας - από tsironis ( 82)
  • Δεν βρίσκω το λόγο το γιατι να μην μπορεί. Η στέγη μπορεί να κοπεί αμα χρειαστεί σε 30 χρόνια (σιγα...) χωρίς να επηρεαστεί το κτίριο. - πριν από 3 χρόνια, 1 μήνας - από Pvranas ( 1037)

Συνδέσου για να απαντήσεις

Νέος χρήστης; Γίνε μέλος