Το engi.gr αποτελεί ένα δωρεάν εξειδικευμένο εργαλείο για τους Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε συναφές αντικείμενο. Λειτουργεί με τη μορφή ερωτο-απαντήσεων, χωρίς να προορίζεται ως ένας άλλος χώρος συζήτησης και έχει καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα.

Μέσω του engi.gr παρέχεται η δυνατότητα:

  1. σε όλους να βρούνε σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πλήθος ερωτήσεων που απασχολούν τον χώρο
  2. στους Μηχανικούς και τους επαγγελματίες του χώρου να αναδείξουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προωθώντας παράλληλα το γραφείο ή την επιχείρησή τους

Μάθετε περισσότερα

×

Ν4495/2017 ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

0

πόντοι

Είμαι νέος μηχανικός και θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα όσον αφορά τη νομιμοποιήση - τακτοποιηση αυθαιρέτων. Υπόψιν  δεν έχω κάνει καμια νομιμοποίηση (είμαι διπλωματούχος του 2016).
1) η διαδικασιά της νομιμοποίησης πότε ολοκληρώνεται? απαιτείται και ενημέρωση φακέλου (αν ναι σε ποιες περιπτώσεις- αμοιβόμαστε extra?),απαιτείται και ενημέρωση συμβολαιων (αν ναι σε ποιες περιπτώσεις),ενημέρωση ικα (αν ναι σε ποιες περιπτώσεις)
2) σε κατηγορία 4, μετα τα 30 ετη ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει πρόστιμο διατήρησης ετησίως?
3) υπάρχει κάποιο αναλυτικό παράδειγμα υπολογισμού προστίμου, με υπέρβαση καλυψης,δομησης,ύψους,απόστασης Δ και αναλυτικό και μικρές παραβάσεις και 2003-2011 και παράβαση στους κοινόχρηστους χώρους (π.χ. ανσασερ)? εκτός από τις σημειώσεις της Κα,Λεμπέση.
4)Τα παράβολα αναφέρονται ανά φύλλο καταγραφής ή ανά δήλωση?
5) Υπάρχει περιορισμός όσον αφορά το βαθμό συγγένειας του μηχανικού- ιδιοκτήτη, όπως ενεργειακά πιστοποιητικά?
6)σε περίπτωση που ο μηχανικός δηλώσει ελλειπή στοιχεία στη νομιμοποίηση τι κυρώσεις έχει? ποιος είναι ο φορέας που τον  ελέγχει- το πειθαρχικό?αν μελλοντικά μηχανικός παρατηρήσει υπέρβαση ύψους, ενω αυτή δεν εμφανίστηκε πουθενά σε βεβαίωση ή νομιμοποιήση παλαιότερου μηχανικού, τότε τι γίνεται?
6) σε περιπτώσεις αρχαιολογικών, δασικών κ.τ.λ ο χαρακτηρισμός της περιοχής σε ποια ημερομηνία αναφέρεται? της άδειας- της αυθαιρεσίας- σήμερα?βεβαίωση ότι επιτρεπόταν παίρνουμε από τον αντίστοιχο φορέα π.χ. δασαρχείο?

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

ζητω συγνωμη για τυχόν ορθογραφικά λάθη 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

 

πριν από 1 χρόνος

thomasama 0

Σχόλια ερώτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια...1

πόντος

Πρέπει να ρώτησες 7 χρόνια ερωτήσεις μέσα σε ένα κατεβατό. Προφανώς δεν μπορούν να απαντηθούν όλες. Το βάσικο να θυμάσαι είναι πολύ δύσκολο χωρίς εμπειρία πάνω στους οικοδομικούς κανονισμούς και την έκδοση αδειών να ξεκινήσεις και να τακτοποιείς αυθαίρετα. Κυρίως λόγω της τεράστιας νομοθεσίας, των απειρών εγκυκλιων, των ερωτοαπαντήσεων και την βασικής κατανόησης των πρακτικών περιορισμών (5πόντοι δεν είναι παράβαση...έλεος). Άρα ξεκινάμε πάντα παρέα με εναν πιο έμπειρό.

1) Δυο είναι οι βασικές διαδικασίες του 4495. Η μία είναι η τακτοποίηση και ή άλλη η νομιμοποίηση. Η τακτοποίηση τελείωνει όταν εχουν πληρωθεί όλα τα πρόστιμα και έχουν άνέβει όλα τα σχετικά έγγραφα στο σύστημα, η νομιμοποίηση όταν εκδοθεί η σχετική άδεια δόμησης. Η ενημέρωση φακέλου είναι άλλη διαδικασία και αφορά άλλα πράγματα, η ενημέρωση των συμβολαίων άλλη (συνήθως γίνεται σύσταση ή τροποποίηση σύστασης μετά απο τακτοποιηση αυθαιρέτων). Ενώ το ικα απλώς ενημερώνεται για τις τακτοποιήσεις αν το ζητήσει το ίδιο, ή αν υπάρχουν ανοιχτές οφειλές.

2) Για την κατηγορία 4 γινεταί οριστική εξαίρεση μετά την ταυτότητα των κτιρίων άρα δεν θα οφείλει κάτι. Για την κατηγορία 5 μετά τα 30 χρόνια βλέπουμε...

3) Οχι, και να υπήρχε καλύπτει μία περίπτωση στο εκατομμύριο και δεν εφαρμόζεται σώνει και ντέ σε άλλα ακίνητα (π.χ. διαφορέτικοί όροι δόμησης, κανονισμοί δόμησης, θέση γειτονικών κτισμάτων κλπ κλπ κλπ). Δες τις τεχνικές οδηγίες των ΓΟΚ και του ΝΟΚ για απτά παραδείγματα. Τώρα αν έχει βγεί κανένα βιβλίο δεν το ξέρω εγώ...

4) Άνα δήλωση

5) Οχι

6) 60.000αρικα και παυση αναλόγως την σοβαρότητα των ελλειπων στοιχείων. Ελέγχεσαι δε απο παντού, δικηγόρους σε συμβόλαια, πολεοδομίες, άλλους μηχανικούς, συμβολαιογράφους, η ποινή δίνεται δε απο τον Υπουργό μετά τις διαδικασίες του πειθαρχικου. Προσεχουμε τι δίνουμε έτσι ώστε να μην βρεθούν να μας πούν ότι δεν είδαμε καποια αυθαιρεσία...επίσης όταν κατηγορούμε κάποιον ότι δεν είδε μια υπέρβαση π.χ. ύψους πρέπει να είμαστε 1000% σίγουροι, γιατί η αφετηρίες υψών μπορεί να αλλάξαν (έγινε αλλού ο δρόμος) ή να είναι εντός των ανοχών κλπ κλπ.

7) Ο χαρακτηρισμός της περιοχής είναι η ημερομηνία που μια περιοχή χαρακτηριστηκε έτσι (αρχαιολογικός χώρος, ΖΟΕ, κλπ). Εκεί ελεγχεις άμα προυφίσταται ή όχι το αυθαίρετο του χαρακτηρισμού για να δείς αν μπορείς να το εντάξεις ή όχι. Δεν χρειάζεται να πάρεις βεβαίωση, ο χαρακτηρισμός βγαίνει σε ΦΕΚ οπότε είναι δεδομένος. Η παλαίότητα του αυθαιρέτου πάλι δεν είναι τοσο απλό θέμα....

Πρόσεχε γιατι είναι λεφτά και ιδιοκτησίες που παίζουμε και οι ευθύνες ειναι περισσότερες απο όσο φαίνονται. Οι αμοιβές δε πολύ μικρές για τον όγκο και την σοβαρότητα του αντικειμένου.

 

 

 

πριν από 1 χρόνος

Pvranas 1037

Σχόλια απάντησης

  • Ευχαριστώ πολύ. Απλώς ηθελα να ρωτησω τα προστιμα των 60000 κ.τ.λ αναφέρονται και γιατυχον δηλωσεις,νομιμοποιησεις κ.τ.λ ή μονο για επίβλεψη και κατασκευή ? - πριν από 1 χρόνος - από thomasama ( 0)
  • Αφορά μονο την δήλωση του Ν4495 με την οποία έχει γίνει δικαιοπραξία που δεν θα έπρεπε. (Συμβόλαια, και άδειες επίσης κλπ) - πριν από 1 χρόνος - από Pvranas ( 1037)

Συνδέσου για να απαντήσεις

Νέος χρήστης; Γίνε μέλος