Το engi.gr αποτελεί ένα δωρεάν εξειδικευμένο εργαλείο για τους Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε συναφές αντικείμενο. Λειτουργεί με τη μορφή ερωτο-απαντήσεων, χωρίς να προορίζεται ως ένας άλλος χώρος συζήτησης και έχει καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα.

Μέσω του engi.gr παρέχεται η δυνατότητα:

 1. σε όλους να βρούνε σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πλήθος ερωτήσεων που απασχολούν τον χώρο
 2. στους Μηχανικούς και τους επαγγελματίες του χώρου να αναδείξουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προωθώντας παράλληλα το γραφείο ή την επιχείρησή τους

Μάθετε περισσότερα

×

Αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία;

4

πόντοι

Θα ήθελα την βοήθεια σας στις εξής περιπτώσεις:

1) αλλαγή χρήσης ισόγειας αποθήκης με άδεια σε κατοικία πάει με αναλυτικό ή μόνο υπέρβαση δόμησης σύμφωνα με άρθρο 19 παρ.5?

2) αποθήκη 6τ.μ. θα την κάνω με αναλυτικό επειδή υπάρχουν και λοιπές παραβάσεις, σύμφωνα με εγκύκλιο 4. Το εμβαδόν της θα μετρήσει στην κάλυψη και δόμηση?

3) οι λοιπές παραβάσεις μπορούν να ομαδοποιηθούν και να είναι ανεξάρτητοι του χρόνου κατασκευής?- χρειάζομαι αποδεικτικά παλαιότητας?

4) την έκπτωση λόγω πολυτεκνίας μπορώ να την χρησιμοποιήσω σε όποιο πρόστιμο θέλω? (διαφορετικά φύλλα καταγραφής ανάλογα με την παλαιότητα)

Ευχαριστώ

 

Σχόλια ερώτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια...3 Απαντήσεις

5

πόντοι

1) Αν η αποθήκη έχει μετρήσει κανονικά στο συντελεστή δόμησης ή ήταν ανεξάρτητη αποθήκη (εμπορική - αγροτική) τότε πάς με αναλυτικό. (Προσοχή στο αν λόγω χρήσης αλλάζει ο συντελεστής.) Αν όχι τότε με υπέρβαση δόμησης.

2) Αν μπαίνει στην κατηγορία 3 τότε όχι δεν θα την μετρήσεις στην δόμηση και στην κάλυψη.

3) Οι λοιπές παραβάσεις είναι ανεξάρτητες του χρόνου κατασκευής καθώς δεν παίρνουν μειωτικό συντελεστή. Θα πρέπει βέβαια να αποδεικνύεται ότι είναι προ του 2011.

4) Σε όποιο σε συμφέρει περισσότερο, δεδομένου ότι δεν έχουμε σαφείς οδηγίες!

πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες

Pvranas 1037

Σχόλια απάντησης

Δείτε όλα τα προηγούμενα σχόλια...
 • 1) Σωστά λοιπόν, 2) Αν μπορείς να μας αναφέρεις την απάντηση του ΤΕΕ (ενα λίνκ) γιατί όπως το βλέπω, η μόνη περίπτωση να την υπολογίζεις στην δόμηση κάλυψη είναι για τον έλεγχο της κατηγορίας 4 σε άλλες αυθαιρεσίες και σε μελλοντική άδεια, όχι στην τακτοποίηση. 4) Οι πολύτεκνοι δικαιούνται έκπτωση και σε δευτερεύουσα κατοικία. Απλά πρέπει να "σπάσεις" τα τετραγωνικά σε πολλά φύλλα καταγραφής. . - πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες - από Pvranas ( 1037)
 • 4) μπορω να βαλω έκπτωση 80% στα τ.μ. της κυριας κατοικιας ΚΑΙ 50% στα 80τ.μ. της άλλης κατοικιας (σύνολο 130τ.μ. η άλλη κατοικια), ταυτόχρονα ? - πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες - από sade ( 13)
 • 4) Ζητώ συγγνώμη για το σφάλμα μου. Την έκπτωση της πολυτεκνίας την παίρνει για όλο το σπίτι ανεξαρτήτως τετραγωνικών, άρα για την κύρια (δεν χρειάζεται να είναι μοναδική) κατοικία του έκπτωση σε όλα τα τετραγωνικά. Την έκπτωση της κύριας και μοναδικής κατοικίας (ναι είναι ξεχωριστή έκπτωση) θα την πάρει για τα 70+ παιδιά και απο εκεί και πέρα θα υπολογιστεί ως άλλη κατοικία. - πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες - από Pvranas ( 1037)
 • 4) Στο άρθρο 19 στο τέλος της παρ.3 λέει οτι για να εφαρμοστεί η έκπτωση του αρθρ.17, πρέπει η κύρια κατοικία να είναι 70+παιδιά. Εδώ δεν έχω κύρια και μοναδική αλλά μόνο κύρια και κανονικά υπολογίζω τις στεγαστικές ανάγκες και σπάω σε πολλά φύλλα καταγραφής. Περιμένω απάντηση απο το ΤΕΕ για την παραπάνω ερώτηση και θα ενημερώσω. - πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες - από sade ( 13)

4

πόντοι

1) υπέρβαση δόμησης με μειωτικό συντελεστή 0.5

2)την αποθήκη θα την ομαδοποιήσεις με τις λοιπές παραβάσεις και θα κάνεις τον αναλυτικό

3)ομαδοποιούνται ανεξάρτητα από τον χρόνο κατασκευής

4)η έκπτωση νομίζω ότι αντιστοιχεί στο σύνολο του προστίμου

πριν από 5 χρόνια, 11 μήνες

christos1145 127

Σχόλια απάντησης

 • 1) γιατι να παει με 0,5 αφου είναι κατοικία - πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες - από sade ( 13)
 • 2)τα τ.μ. θα τα παρω υπόψη μου για την εύρεση του συνόλου της κάλυψης και της δόμησης? - πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες - από sade ( 13)
 • 3) ανάλογα με τις στεγαστικές ανάγκες (αρθρο 19 παρ.3- για την εφαρμογη του άρθου17) έχεις τα τ.μ. που πάνε για έκπτωση και όχι σε όλο το πρόστιμο - πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες - από sade ( 13)

2

πόντοι

Σχετικά με την ερώτηση 2) επισυνάπτω ένα αρχείο, δες την απάντηση στην ερώτηση 142

πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες

sade 13

Σχόλια απάντησης

 • Το πρόβλημα εδώ είναι ότι με την εγκύκλιο 4 στο άρθρο 9 παρ. 16 αναφέρει ότι στον υπολογισμό των μεγεθών κατηγορίας 4 συνυπολογίζονται όλοι οι κλειστοί χώροι ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ που προσαυξάνουν τον συντελεστή. Άρα μπορεί να ερμηνευθει ότι οι βοηθητικοί κλειστοί ισόγειοι χώροι δεν προσμετράνε! - πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες - από Pvranas ( 1037)
 • Σωστά! - πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες - από sade ( 13)
 • Δεν θα σας την χαλάσω - πριν από 5 χρόνια, 10 μήνες - από chadzis ( 662)

Συνδέσου για να απαντήσεις

Νέος χρήστης; Γίνε μέλος