Το engi.gr αποτελεί ένα δωρεάν εξειδικευμένο εργαλείο για τους Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε συναφές αντικείμενο. Λειτουργεί με τη μορφή ερωτο-απαντήσεων, χωρίς να προορίζεται ως ένας άλλος χώρος συζήτησης και έχει καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα.

Μέσω του engi.gr παρέχεται η δυνατότητα:

  1. σε όλους να βρούνε σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πλήθος ερωτήσεων που απασχολούν τον χώρο
  2. στους Μηχανικούς και τους επαγγελματίες του χώρου να αναδείξουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προωθώντας παράλληλα το γραφείο ή την επιχείρησή τους

Μάθετε περισσότερα

×

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και Κλιμακοστάσιο;

2

πόντοι

Το Άρθρο 11, παρ.6ε του Ν4067/2012 αναφέρει:

"Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται: ... ε. Η επιφάνεια έως 12 τ.μ. συνολικά σε κάθε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία όταν δεν υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο στο κτίριο."

Αυτό σημαίνει ότι αφαιρούμε την επιφάνεια του κλιμακοστασίου (μέχρι 12 τ.μ. προφανώς) από τη συνολική δόμηση του κτιρίου ή ότι αφαιρούμε από κάθε όροφο την επιφάνεια που καταλαμβάνει το κλιμακοστάσιο?

Για να γίνω πιο σαφής επισυνάπτω ένα σκαρίφημα. Το κλιμακοστάσιο έχει το χαρακτιρισμό Κ. το σύνολο Κ1+Κ2+Κ3+Κ4 είναι μικρότερο των 12 τ.μ. Στη δόμηση θα υπολογίσω

(Ολική δόμηση ορόφων) - Κ1 - Κ3 - Κ4 - (υπόλοιπα στοιχεία που αφαιρούνται)

ή

[(Δόμηση 1ου Ορόφου) - Κ1 - Κ2 - (υπόλοιπα στοιχεία που αφαιρούνται)] + [(Δόμηση 2ου Ορόφου) - Κ3 - Κ4 - (υπόλοιπα στοιχεία που αφαιρούνται)]

Το σωστό με βάση τους πραγματικούς χώρους που καταλαμβάνει το κλιμακοστάσιο, είναι το 2ο. Στην υπηρεσία δόμησης όμως υπήρχε η διαφωνία ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το 1ο. Όμως έτσι, ο χώρος Κ2 (ή Κ3 ανάλογα πώς το δει κανείς) μετράει στη δόμηση χωρίς να είναι λειτουργικός χώρος του αντίστοιχου ορόφου.

 

Σχόλια ερώτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια...2

πόντοι

Λεει...ε. Η επιφάνεια έως 12 τ.μ. συνολικά σε κάθε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία όταν δεν υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο στο κτίριο."

Αναφερεται, εφοσον λεει οτι δεν υπαρχει κοινοχρηστο κλιμακοστασιο,σε προσθηκες σε κτιριο.

Επισης αναφερει για αυτοτελη ανεξαρτητη ιδιοκτησια...που για μενα σημαινει ξεχωριστη ιδιοκτησια αρα και κλιμακα.

πριν από 5 χρόνια, 8 μήνες

gio 126

Σχόλια απάντησης

Δεν υπάρχουν σχόλια...


Συνδέσου για να απαντήσεις

Νέος χρήστης; Γίνε μέλος