Το engi.gr αποτελεί ένα δωρεάν εξειδικευμένο εργαλείο για τους Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε συναφές αντικείμενο. Λειτουργεί με τη μορφή ερωτο-απαντήσεων, χωρίς να προορίζεται ως ένας άλλος χώρος συζήτησης και έχει καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα.

Μέσω του engi.gr παρέχεται η δυνατότητα:

  1. σε όλους να βρούνε σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πλήθος ερωτήσεων που απασχολούν τον χώρο
  2. στους Μηχανικούς και τους επαγγελματίες του χώρου να αναδείξουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προωθώντας παράλληλα το γραφείο ή την επιχείρησή τους

Μάθετε περισσότερα

×

Δυνατότητα κατασκευής πισίνας σε δώμα νεόδμητης πολυκατοικίας;

1

πόντος

Είμαι στη φάση αδειοδότησης μίας νέας πολυκατοικίας και θέλω να δω πώς υπολογίζεται πολεοδομικά μία πισίνα στην ταράτσα. Στην ουσία η βάση της πισίνας θα βρίσκεται στο επίπεδο του τελευταίου ορόφου και η στάθμη του νερού στο επίπεδο της ταράτσας. Στην ουσία κατασκευάζω ένα δωμάτιο χωρίς οροφή. Η ερώτηση μου είναι : μετράει κάτι από την πισίνα στη δόμηση ή τον όγκο;

Επίσης η επιφάνεια της πισίνας στο πάνω μέρος υπολογίζεται στην επιφάνεια δώματος γιατί συν τοις άλλοις έχω και φυτεμένο δώμα, Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 19.2.ε του ΝΟΚ ισχύει πως : πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται: Ασκεπείς πισίνες, διακοσμητικά χωροδικτυώματα μέγιστου ύψους 3,00 μ., μόνιμες γλάστρες φυτών και γενικά εγκαταστάσεις για τη δημιουργία κήπων με τον εξοπλισμό τους, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τοποθετούνται υποχρεωτικά μέσα στο χώρο που ορίζεται από στηθαία ή κιγκλιδώματα ασφαλείας. 

Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσα να κατασκευάσω την πισίνα από την ταράτσα και πάνω υπερβαίνοντας το μέγιστο ύψος της περιοχής;

 

Σχόλια ερώτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια...2 Απαντήσεις

1

πόντος

Η πισίνα ως κατασκευή (και ασκεπής όπως την περιγράφεις), συγκαταλέγεται στους ανοικτούς χώρους του κτηρίου, οπότε σύμφωνα με την παρ. 5α του άρθρου 11 του Ν.4067/12 (ΝΟΚ), δεν προσμετράται στον σ.δ (Σημ. παρ 5α: προσμετρώνται "οι επιφάνειες των στεγασμένων και κλειστών από όλες τις πλευρές χώρων του κτηρίου"). Σχετικά με την κάλυψη δεν σε απασχολεί γιατί την κατασκευάζεις εντός περιγράμματος κτηρίου, πάντως όταν κατασκευάζεται στο έδαφος ανήκει στις κατασκευές που επιτρέπονται στον ακάλυπτο χώρο των οικοπέδων (ακόμα και στα προκήπια) οπότε δεν προσμετράται στην κάλυψη. [επίσης στην περίπτωση του εδάφους, σύμφωνα με τον ΝΟΚ παρ.2α το 50% της επιφάνειάς τους μετέχει και στον υπολογισμό της φύτευσης, όταν κατασκευάζονται στον υποχρεωτικό ακάλυπτο]. Στον όγκο δεν προσμετράται σύμφωνα με τους ορισμούς στο άρθρο 13. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να προσμετρηθεί στην επιφάνεια του δώματος και θα πρέπει να φαίνεται ως προβολή στην υποκείμενη στάθμη (πιθανών με τον χαρακτηρισμό "Προβολή πισίνας ** ορόφου"). [Αναρωτιέμαι ποια είναι η ανάγκη για 3 μέτρα βάθος ;;; Να προσέξεις τα φορτία]. Φιλικά.   

πριν από 5 χρόνια, 2 μήνες

Vag 236

Σχόλια απάντησης

  • Σχετικά με το άρθρο 19. 2ε που αναφέρεις και φυσικά είναι σαφές ότι μπορείς να την κατασκευάσεις πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος απλά έχουν δοθεί κάποιες διευκρινήσεις (Στο βιβλίο της Λεμπέση για τον ΝΟΚ), ότι σε αυτή την περίπτωση να μην ξεπερνούν τα συμπαγή δομικά περιμετρικά της στοιχεία τα 50-70 εκ. πάνω από την στάθμη του δώματος. Επίσης μπορείς και να την στεγάσεις με κάποιο στέγαστρο ή πέργκολα. - πριν από 5 χρόνια, 2 μήνες - από Vag ( 236)

0

πόντοι

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.

Οσον αφορα το βαθος εχεις δικιο. Δεν θα ειναι 3 μετρα αλλα 1,5. Θα δημιουργησω μια δευτερη ενδιαμεση πλακα σε αυτο το υψος. Ο λογος που την τοποθετω στην ουσια σε εκεινο το σημειο ειναι για να μπορει να βουταει απευθειεας απο το επιπεδο του δωματος ο χρηστης σε αυτην.

Οσον αφορα ομως την δομηση και το ζητημα με το στεγασμενο χώρο να σου θυμισω πως και τα αιθρια στο εσωτερικο κτιριου ειναι μη στεγασμενοι χωροι αλλα οταν δεν εγγραφεται κυκλος διαμετρου Δ σε αυτα υπολογιζονται στη δομηση. Και καπου εκει αρχισα να σκεφτομαι πως ενδεχομενως η κατασκευη αυτη αν εξαιρεσεις το νερο που θα την γεμισει ειναι κατι σαν αιθριο που δεν πληροι τις προυποθεσεις για απαλλαγη απο τον υπολογισμο στη δομηση.

πριν από 5 χρόνια, 2 μήνες

M2architecture 52

Σχόλια απάντησης

  • Ναι αυτή η λύση που σκέφτηκες τώρα είναι πολύ καλύτερα (και πάντως θεωρώ υπερβολή βάθος πάνω από 1,80 μ). Να εξετάσεις τότε ότι αν η χρήση της γίνεται από το Δώμα να εμφανίζεται στην κάτοψη του δώματος και στην κάτοψη του υποκείμενου να χαρακτηρίζεται ως κενός χώρος ή των εγκαταστάσεων αν τις τοποθετήσεις εκεί. Σωστό είναι αυτό που λες για το αίθριο αλλά για την πισίνα είναι σίγουρα εκτός δόμησης. Μόνο περιπτώσεις "κλειστών" τύπου κολυμβητηρίων ή σε εσωτερικά τμήματα κατοικιών υπολογίζονται. - πριν από 5 χρόνια, 2 μήνες - από Vag ( 236)
  • Σε ευχαριστω πολυ, αν ειχες καποια παραπομπη για το που φαινεται αυτο που λες με τα κλειστα κολυμβητηρια θα με βοηθουσε πολυ. - πριν από 5 χρόνια, 2 μήνες - από M2architecture ( 52)
  • Ένα εύλογο κριτήριο για το αν ένας κλειστός χώρος με ειδική χρήση μετράει ή όχι στον σ.δ είναι αν χαρακτηρίζεται ως χώρος κύριας ή βοηθητικής χρήσης. Τα κλειστά κολυμβητήρια ή οι κλειστές πισίνες, ανήκουν στα ειδικά κτήρια και συγκεκριμένα είτε στις Αθλητικές εγκαταστάσεις (μεγάλης ή μεσαίας κλίμακας) είτε στα Γυμναστήρια. Είναι σίγουρα χώροι κύριας χρήσης (άσχετα αν περιλαμβάνουν και τμήματα με βοηθητική χρήση) και μετρούν στον σ.δ. Η διάκριση για τους χώρους κύριας και βοηθητικής χρήσης των κτηρίων γίνεται με την παρ.3 του Άρθρου 2 του Κτηριοδομικού κανονισμού. Σύμφωνα με την Αποφ. 71680/90-Εγκ.59/90, κλειστός χώρος με πισίνα που κατασκευάζεται σε υπόγειο χώρο και εξυπηρετεί μιά κατοικία, θεωρείται χώρος βοηθητικής χρήσης και δεν μετράει στον σ.δ. Επίσης ίδιος χώρος στο 1ο υπόγειο κτηρίων προσωρινής διαμονής (ξενοδοχεία) ομοίως δεν μετράει στην δόμηση σύμφωνα με το Άρθρο 11 του ΝΟΚ. Περί των χρήσεων ένα πολύ καλό και γνωστό βιβλίο είναι το "Χρήσεις Κτιρίων & Εγκαταστάσεων" της Ελένης Μπούτου Λεμπέση με την Νομοθεσία για πάνω από 450 χρήσεις κτηρίων. (Σε καθοδηγεί δλδ για την νομοθεσία και για την ίδρυση των χρήσεων αυτών) - πριν από 5 χρόνια, 2 μήνες - από Vag ( 236)
  • Σε ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια σου - πριν από 5 χρόνια, 2 μήνες - από M2architecture ( 52)

Συνδέσου για να απαντήσεις

Νέος χρήστης; Γίνε μέλος